Van dagcentrum naar ambulante begeleiding
“De eerste negen maanden van het zij-instroomtraject was ik werkzaam op de Plataan. Hier heb ik veel geleerd over de LVB-cliënt en het begeleiden van een groep cliënten. Na die periode moest iedereen wisselen van werkplek. Toen ben ik bij het team Ambulant Oost gaan werken. Het was in het begin heel erg wennen, vooral het solistisch werken, maar na zes maanden wilde ik niks anders meer. Het werk is zo divers. Geen dag is hetzelfde en het is nooit saai.”
Huisbezoeken, wandelen, een ijsje in de stad
“Als ambulant begeleider binnen SDW heb je met veel verschillende cliënten te maken. We gaan meestal op huisbezoek of spreken af op kantoor. Met sommige cliënten spreek ik af in de stad. We lopen er een rondje en met mooi weer halen we een ijsje. Tijdens het wandelen komen soms de beste gesprekken tot stand.” Je kan als ambulant begeleider ook zomaar in een crisissituatie terechtkomen. Dan moet je snel kunnen schakelen met verschillende professionals. “We werken meestal solistisch, maar nooit alleen. Wanneer ik hulp nodig heb met een casus staan het team, de gedragsdeskundige en de unitmanager altijd klaar om me bij te staan.”
Cliënten maken mij blij
“De (glim)lach van cliënten maakt mij altijd blij. Samen oplossingen bedenken voor problemen, een luisterend oor bieden en samen met de cliënt werken aan de doelen maakt dat je het gevoel hebt, iets te betekenen voor de cliënt maar ook voor de maatschappij.”
Blijven ontwikkelen
“Momenteel ben ik leerling in het toptraject. Na het behalen van het niveau 3 diploma wilde ik graag verder leren om persoonlijk begeleider te kunnen worden. Ik leer in het toptraject zoveel wat ik direct kan toepassen in de praktijk. Ik hoop aan het einde van dit jaar het niveau 4 diploma op zak te hebben. Ik kan me dan verder ontwikkelen als persoonlijk begeleider ambulant en tegelijk veel werkervaring opdoen. Ik ben super blij om bij SDW te mogen werken en dankbaar voor de mogelijkheden die SDW biedt om te leren en ontwikkelen.”