Francine: “Ik heb mezelf altijd de tijd gegeven om te ontwikkelen. Ik moest me er goed bij voelen, want een opleiding volgen en een gezin draaiende houden, was soms best pittig. Ik kreeg steeds de kans om eerst op de werkvloer te leren, feedback te kunnen vragen aan collega’s en daarna een opleiding te volgen. SDW bewoog daarin mee met mij. Ik kon me ontwikkelen in mijn eigen tempo en dat zorgde voor plezier en balans in mijn werk.”
Overstap van woonlocatie naar ambulant
Na 15 jaar op een woonlocatie gewerkt te hebben, besloot Francine een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen SDW: ze stapte over naar het team dat ambulante ondersteuning geeft aan volwassenen. “Ik werkte op woonlocatie Op ten Brugge; toen dat woonlocatie Korenmarkt werd, kwamen de appartementen van de Houthandel en de Ster erbij. Dat betekende ook een andere doelgroep: mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Ik merkte dat ik er steeds meer voldoening uit haalde om met hen te werken én dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging.”
Puzzel
“Het ambulante werk is leuk en uitdagend. Al die verschillende personen met hun eigen rugzak en achtergrond maken dat ik hier voorlopig wel goed zit”, zegt Francine. “Ik vind het belangrijk om ‘warme zorg’ te kunnen bieden. Een arm om iemand heen of voldoende tijd kunnen geven als dat nodig is. Mee kunnen bewegen met de cliënten. Dat valt niet altijd mee vanwege tijdsdruk en planning, maar juist die puzzel maakt het werk ook interessant.”
Tevreden achterlaten
“Het geeft mij voldoening als ik weet dat ik het maximale heb gedaan voor de cliënt. Op de woonlocatie betekende dat voor mij dat iedereen zijn dag tevreden af kon sluiten. En als ik met collega’s een fijne dienst had gedraaid. Ook in het ambulante werk voelt het goed als ik een cliënt tevreden achter kan laten. Als hij zijn vragen heeft kunnen stellen of zijn verhaal heeft kunnen vertellen. Maar ook als ik de juiste signalen heb opgepikt. En vervolgens de juiste ondersteuning heb kunnen geven of instanies heb ingeschakeld.”