Cliënten vinden het fijn een vertrouwd gezicht te zien

Marjolein vond uitdaging als verpleegkundige binnen SDW

Als Marjolein Bosman als verpleegkundige bij een cliënt komt, is dat niet altijd voor iets leuks, want het gaat dan vaak om een medische handeling. ,,Maar omdat wij veel op dezelfde locaties komen, zijn we al een vertrouwd gezicht voor de cliënten. Die handeling vinden ze dan minder erg.”  

,,Verpleegkundigen werken vaak in ziekenhuizen, instellingen en in de thuiszorg. Een verpleegkundige in de gehandicaptenzorg komt niet zo vaak voor” vertelt Marjolein. Omdat haar partner als begeleider in de gehandicaptenzorg werkte, was het voor Marjolein al wat bekender terrein. Toen hij haar op een vacature bij SDW wees, besloot ze dan ook te solliciteren. Ze werd aangenomen en werkt er inmiddels drie jaar. 

Tussenstap 

,,Het is een uitdagende baan”, vindt Marjolein. ,,De doelgroep is heel divers: van 18 tot 100 jaar, cliënten met een lichte beperking of met zware meervoudige beperkingen. En we komen overal: op de woonlocaties, de dagbesteding.” SDW telt drie verpleegkundigen, die alle drie aan een aantal vaste woonlocaties gekoppeld zijn. Voor Marjolein is dat de Spil in Halsteren, de Korenmarkt in Bergen op Zoom, Boerhaave in Wouw en de Pompier in Hoogerheide. ,,En de grote locaties doen we gezamenlijk.” Voordeel hiervan is dat, zelfs als cliënten nog nooit met Marjolein te maken hebben gehad, zij toch al een bekend gezicht is. ,,Dat is fijn, want voor onze cliënten is de stap om naar een huisarts te gaan vaak al heel spannend. Wij zijn als verpleegkundigen een soort tussenstap: we kunnen alvast vitale functies meten, de urgentie van de hulpvraag beoordelen en een onderbouwde casusbeschrijving aanleveren bij de huisarts. Soms is een bezoek aan de huisarts dan niet eens meer nodig maar kan het worden afgedaan met een telefonisch consult.” 

Scholing  

De verpleegkundigen verzorgen ook de scholing van medewerkers. ,,Dat is een leuke afwisseling”, lacht Marjolein. ,,We geven bijvoorbeeld informatie over sondevoeding of diabetes. We hebben alle drie een andere achtergrond, ik heb bijvoorbeeld in een hospice gewerkt. Die ervaring kan ik nu delen.” Het leukste van haar baan vindt ze de samenwerking met onder andere fysiotherapeuten, begeleiders en gedragsdeskundigen. ,,Samen gaan we om tafel om de meest passende zorg voor een cliënt te vinden. Zij kennen de cliënt het beste en voor mij is het heel handig te weten of er bepaalde trauma’s spelen.” Ze ziet genoeg uitdaging in haar werk om het nog heel lang naar haar zin te hebben. ,,Bovendien is het goed te combineren met mijn gezinsleven. In de zorg werk je vaak weekenden, nachtdiensten en feestdagen. Hier heb ik gewoon kantoortijden.”  

Bekijk direct

Al onze vacatures