“Zo’n vijf jaar later kwam ik tijdens vakantie een groep mensen met een verstandelijke beperking tegen. Dat triggerde me weer. En toen ik kort daarna de advertentie van SDW voor een leer-werktraject tegenkwam, heb ik gesolliciteerd!” Dat was in 2012 en Carolijn kwam met vlag en wimpel door de selectierondes.
Meer in haar mars
Carolijn: “Ik startte als leerling bij woonlocatie de Spil en ik wist al vrij snel: ‘Dit is iets voor mij’. Het tweede jaar kwam ik bij woonlocatie Westrand in Roosendaal terecht en daar ben ik na de opleiding blijven werken. Ik merkte dat ik meer in mijn mars had dan ik voorheen had gedacht en ben meteen doorgegaan voor niveau 4 (persoonlijk begeleider).”
De Westrand ging over naar woonlocatie ’t Zand en de leidinggevende zag Carolijns potentie. “Ze vroeg of ik een hbo studie wilde volgen. Daar moest ik wel even over nadenken, want met een baan én een gezin is dat best pittig. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd in hbo social work en kon ik als coachend begeleider (niveau 6) gaan werken.”
Op woonlocatie ’t Zand mocht ze anderhalf jaar oefenen als coachend begeleider. Toen kwam er op woonlocatie Dinteloord een vacature. “Voor mij was dit een mooi moment om naar een andere locatie binnen SDW te gaan,” vond Carolijn. “Ik werkte negen jaar bij dezelfde cliënten en netwerken en dat is aan de ene kant heel fijn en vertrouwd, maar ik denk ook dat het goed is dat er soms wisseling plaatsvindt. Nieuwe begeleiders zien vaak nieuwe dingen. Binnenkort start ik op een tweede locatie als coachend begeleider, namelijk op woonlocatie Rovohof in Oud Gastel. Ik zie ernaar uit om die uitdaging aan te gaan!”
Vertaalslag
“Als ondersteunend begeleider niveau 3 werk je al best zelfstandig, maar voer je vooral uit,” legt Carolijn de verschillende niveaus in begeleiding uit. “Als persoonlijk begeleider op niveau 4 voer je ook uit, maar stel je ook zelf zorgplannen op en ben je contactpersoon voor cliënt en netwerk. En nu als coachend begeleider sta ik zowel dicht bij de begeleiders op de werkvloer als bij de unitmanager en gedragsdeskundigen. Ik maak vanuit de werkvloer een vertaalslag naar de unitmanager en andersom leg ik beleid uit richting de werkvloer. Ik laat begeleiders zien wat het belang ervan is.”
Als voorbeeld haalt Carolijn het zorgplan aan. “Voor mij is dat een levend document en als dat klopt, dan kun je de juiste acties uitzetten en heeft de cliënt er baat bij. Je werkt er dagelijks mee. Ik kan er blij van worden als een zorgplan klopt en als een cliënt daardoor de zorg krijgt waar hij of zij recht op heeft en zich fijn voelt. Daarnaast kijk ik mee in complexe casuïstiek. En ik draai ook gewoon nog diensten mee, hoor.”
Nuttig voelen
Carolijn geniet van haar werk op de woonlocatie. “Het huiselijke aspect van een woonlocatie spreekt mij aan: dat je er bent voor de bewoners als zij thuis komen van hun werk of een dagje weg. Dat je het ze comfortabel maakt en hen een thuis biedt waar ze zich ook echt thuis voelen. Waar ze kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen.”
Voor haar afstudeeropdracht is Carolijn in het onderwerp zingeving voor mensen met een verstandelijke beperking gedoken. “Voor iedereen, ook voor mensen met een verstandelijke beperking, is het fijn als je ’s avonds thuis komt en je het gevoel hebt dat je nuttig bezig bent geweest. Dat kan iets kleins zijn, maar ik vind dat wel belangrijk. Vanuit die zingeving hebben we nu ook de dagbesteding op de woonlocatie ingericht: cliënten moeten zich nuttig voelen. Verder heb ik een spel met kletsborden geïntroduceerd waarmee je op het niveau van de cliënt het gesprek aan kunt gaan over wat voor hen belangrijk is.”